VDC “Meilės lašelis” 2023m. LIEPOS MĖN. VEIKLŲ ATASKAITA

Liepos mėnesį dienos centro lankytojai minėjo “Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną”, kūrė karūnas, giedojo Lietuvos himną. Minėjo “Pasaulinę šokolado dieną”, “Tarptautinę ledų dieną” ir “Tarptautinę dešrainių dieną”. Šioms dienoms paminėti jaunuoliai gamino vaisinius ledus, virė karštą šokoladą ir gamino dešrainius. Jaunuoliams tai buvo ne tik gera pramoga ir smaguriavimas skanėstais, bet tuo pačiu įgavo darbinių įgūdžių virtuvėje. Taip pat buvo paminėta “Žalgirio mūšio diena”, “Tarptautinė draugystės diena” bei “Jūros ir Žvejų diena”.  Jaunuoliai naudodami antrines žaliavas, kūrė įvairius darbelius, taip buvo siekiama vaikus išmokyti tausoti gamtą, tam tikrą žaliavą panaudoti antrą kartą, rūšiuoti. Liepos mėnesį taip pat šventė centro draugų gimtadienius, piešė atvirutes, kūrė plakatus, puošė ir serviravo stalą. Tokiu būdu vaikai mokėsi dirbti komandoje ir bendradarbiauti, ugdė savarankiškumą ir darbinius įgūdžius.

Siekiant lavinti smulkiąją motoriką, pastabumą, atmintį ir kūrybiškumą, vaikams buvo pateikiamos įvairios dėlionės, užduotys, lavinamieji stalo žaidimai, kuriuos žaisdami turėjo surasti, atpažinti, sudėti tam tikrą paveiksliuką. Taip pat dalyvavo grupiniuose muzikos užsiėmimuose, vienas kitam skaitė pasakas ir jas piešė, taip vaikai mokėsi klausytis, išgirsti ir atsiminti.

Siekiant fizinio aktyvumo lauke, vaikai kiekvieną dieną ėjo pasivaikščioti, laiką leido kiemelyje, kuriame žaidė lauko žaidimus: krepšinį, stalo futbolą, „Klasę“, šokinėjo šokdynėmis, pūtė muilo burbulus, šokinėjo ant batuto.

Liepos mėnesį lankėmės Kauno miesto bibliotekoje, kurioje vaikai turėjo edukaciją, piešė spalvotu smėliu, klausėsi pasakos, vartė knygutes. Kaip įprastai vyko robotikos ir kaniterapijos užsiėmimai. Taip pat vyko keramikos užsiėmimai, kurių metu vaikai minkė molį ir juo lipdė.

Socialinio darbuotojo konsultacijų metu buvo dirbama individualiai ir grupėje.

ORŲ SAVAITĖ

Šią savaitę klientai vykdė ir atliko užduotėles, susijusias su orais (,,Orų ratas“ sudedant visus orus į ratą ir aptariant koks oras vienokią ar kitokią dieną. ,,Sezono rūbai“ klientai turėjo iškarpytus rūbus sudėti pagal sezoną, taip jie mokėsi atsirinkti, kurie rūbai tinkami vieną ir kitą sezoną, lavina atmintį. ,,Temperatūra“ ant lapelių surašyti laipsniai ir juos paskirstė, kurie laipsniai būna vasarą, o kurie žiemą).

Klientams, kuriems yra sunkiau vykdyti sugalvotas užduotėles buvo duodami žaidimai, dėlionės, kuriuose yra orų paveikslėliai tam, kad viskas būtų tikslingai mokomasi apie orą. Kitiems klientams, kuriems dėl negalios ypatumų visos užduotys buvo per sunkios, užsiėmė plastilino lipdymu, kamuoliukų ridenimu.

Grupiniame užsiėmime vaikai žiūrėjo filmuką apie vandens cirkuliaciją žemėje. Išklausę filmuką, spalvino skėčius ir kalbėjo apie orus.

ASMENS HIGIENOS ĮGŪDŽIŲ LAVINIMAS: RANKŲ PLOVIMAS

Ši savaitė buvo skirta lavinti rankų plovimo įgūdžius. Šios veiklos tikslas yra suteikti/priminti elementarių žinių apie rankų higieną ir jos svarbą. Klientai žiūrėjo mokomąją medžiagą apie higieninį rankų plovimą, tada diskutuodavome kada reikia plauti rankas ir po visko eidavome atlikti praktiką. Smagu buvo pastebėti, kad dauguma vaikų savarankiškai plovėsi rankas ir naudojo muilą. Vaikams filmukas buvo įdomus ir bandė dauguma atkartoti  tokius pat judesius kaip matė filmuke.

Kitiems klientams, kuriems dėl negalios ypatumų buvo užduotys neįveikiamos/nesuprantamos lipdė iš plastilino ir spalvino paveiksliukus atitinkančius rankų higieną.

FIGŪRŲ SAVAITĖ

Klientai šią savaitę susipažino su figūromis, jų skirtumais. Veiklų metu buvo atliekamos užduotys siekiant atpažinti figūras (kvadratas, stačiakampis, trikampis, apskritimas ir t.t.), sudėti jas į tam skirtas vietas. Bendros veiklos metu buvo gaminami paukščiai iš nupieštų figūrų. Popieriaus karpymas ir lipdymas lavino smulkiąją motoriką.

Klientai dėl specifinės negalios ypatumų (negalintys kalbėti ar atlikti užduočių), užsiėmė papildoma veikla: rūšiuoti detales pagal jų savybes (formą), lavinti smulkiąją motoriką tam skirtomis priemonėmis.

Vyko individuali konsultacija dėl asmeninių ir svetimų ribų, jų paisymo, gerbimo ir laikymosi. Paauglys konsultuotas apie asmenines ribas, lietimosi principus prie svetimų ar artimų žmonių, aptarta artima/tolima aplinka. Konsultacijos metu buvo akcentuojama, kokie prisilietimai yra tinkami, kontakto su kitais asmeninis palaikymas, tinkamas/netinkamas elgesys, kokios kūno vietos gali būti liečiamos, kokios yra asmeniškos ir griežtai negalimos liesti. Kaip pagalbinė priemonė buvo pasirinkta metodinė medžiaga su pavaizduotais paveikslėliais, kad lengviau būtų galima suprasti svarbiausius akcentus.

SVEIKO MAISTO SAVAITĖ

Klientai šią savaitę atnaujino informaciją apie sveiką ir nesveiką maistą. Aptarta daržovių nauda, ir žalingo maisto pasekmės. Individualių konsultacijų metu buvo atliekamos užduotys ieškant sveikų maisto produktų ir daržovių, rūšiuojant, kas sveika, ir kas ne. Grupinės veiklos metu klientai turėjo galimybę pasigaminti po popierinį obuolį. Šios veiklos metu lavėjo jų smulkioji motorika (karpymas, lipdymas) ir įsitvirtino informacija apie sveikus užkandžius.

GALVOSŪKIŲ SAVAITĖ

Klientams duoti stalo žaidimai, lavinantys jų atmintį, smulkiąją motoriką ir didinantys susikaupimą (domino, dėlionės ir kt.).

Klientai dėl specifinės negalios ypatumų (negalintys kalbėti ar atlikti užduočių), užsiėmė papildoma veikla: rūšiuoti detales pagal jų savybes (formą), lavinti smulkiąją motoriką tam skirtomis priemonėmis, žiūrėti savaitės temą vaizduojančius filmukus.

DAIKTŲ IR JŲ PASKIRTIES SAVAITĖ

Klientai įvardina juos supančius daiktus, jų paskirtį ir pagaminimo medžiagas. Tai plečia jų supratimą apie supančią aplinką, padeda lengviau susivokti, pritaikyti supančus daiktus ne tik pagal paskirtį, bet ir ieškant kitų pritaikymo galimybių.

Klientai dėl specifinės negalios ypatumų (negalintys kalbėti ar atlikti užduočių), užsiėmė papildoma veikla: rūšuoti detales pagal jų savybes (formą), lavinti smulkiąją motoriką tam skirtomis priemonėmis, žiūrėti savaitės temą vaizduojančius filmukus.

Kineziterapijos užsiėmimų metu, dienos centrą lankantys vaikai, įprastai lankė tiek individualius, tiek grupinius kineziterapijos užsiėmimus. Vaikams buvo sudarytos galimybės užeiti į sporto salę, kuomet yra laisvas laikas ir daryti būtent tai, ką jie patys nori, nepriklausomai nuo to ar tą dieną turėjo individualų užsiėmimą ar ne. Užsiėmimų metu vaikai mankštinosi, šoko pagal muziką, vykdė estafetes ir kt. Taip pat sporto salėje vyko ir relaksacijos užsiėmimas, kurio metu buvo mokomasi gilaus kvėpavimo, kas padeda nurimti, patekti į ramybės būseną, atsipalaiduoti.

Naudotos priemonės: didieji gimnastikos kamuoliai, švediška sienelė, jutimus stimuliuojantys kamuoliukai, batutas, stacionarus dviratis, bėgimo takelis, kilimėliai, čiužinys (skirtas sportinei veiklai), kopimo siena, įprasti – žaidimų kamuoliai, pilateso kamuolys, bosu, balansinė lenta, gimnastikos lankai, elipsinis treniruoklis, sensoriniai diskai, šokdynės, grotelės (skirtos futbolo treniruotėms), mobilus užduočių plakatas ir kt.

В июле месяце, все так же основная деятельность была направленна на коррекционную работу с детьми с особеными потребностями нашего центра.

      Но, уже меньше уделяла внимание постоянной отработки, а вводила больше елементов игр, через которые продолжала развивать. Каникулы как ни как.

       Результаты в работе с такими детьми видны не сразу и немного. Все постепенно. Поэтому уделять  внимание на развитие внимание, памяти, логического мышления – продолжаю.

      В этом месяце, уже чаще проводила занятия для двоих детей одновременно, что нравится им и это приводит к позитивным результатам.

       Стараюсь по возможности завершать занятие неким приятным моментом или поощерением .

      Ищу новые материалы, советы, мастер классы, и немного сотрудничаю со специалистами  у которых есть практика по работе с детьми с особенными потребностями.

                                                             Ataskaitą parengė užimtumo specialistė Lina Gadeikienė