Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje 2020 metų projekto rugpjūčio mėnesio ataskaita

Robotikos užsiėmimų metu dalyviai konstravo įvairaus pobūdžio robotus. Vieni robotai važiavo, kiti skleidė garsus, treti sukosi. Ši veikla yra ne tik individualus darbas, džiugiausias momentas būna, kai dalyviai bendrauja tarpusavyje – diskutuoja kaip kūrė, kaip programavo, o tuomet varžosi tarpusavyje. Reabilitacijos projektas rugpjūtį buvo nusikėlęs net ir į Sedulos stovyklavietę, kurioje stovyklavo mūsų projekto dalyviai – robotikos užsiėmimai dažnai vyko gryname ore bei šeimos apsupty. Dalyviams tai ypatinga patirtis, kai kurie tėveliai dar niekada nebuvo susidūrę su tokia veikla, todėl labai džiaugėsi, kad pirmieji kartai dar vis nesibaigia.

Meninių užsiėmimų metu dalyviai kūrė spalvoto smėlio bei modelino mandalas, iš molio lipdė lėkštutes, dubenėlius, taip pat kūrė gimtadienio sveikinimo plakatą, kūrė stalo dekoracijas – keksiukus, ledus. Taip pat kūrė emocijų veidukus iš birių kruopų ir siūlų.

Muzikos užsiėmimų metu dalyviai su muzikos pedagoge klausė  dalyvių mėgstamų dainų, bandė  jas groti ir dainuoti. Visus įtraukė sintezatoriaus pamokos – Viktorija pramoko atsiskaičiuoti klavišus nuo kurių reikia pradėti groti kūrinį. Taip pat dalyviai buvo supažindinti su klasikine muzika, viena iš užsiėmimų dalių – atsipalaiduoti melodijoje.

Kaip ir kas mėnesį dalyviai gilino teksto įvesties į kompiuterį įgūdžius, perrašinėjo knygų ištraukas, stengdamiesi atpažinti, atsiminti kurioje klaviatūros vietoje yra kablelis, taškas, skliausteliai ir kiti ženklai. Naršėme www.e-policija.lt, www.google.lt, www.stops.lt, www.skelbiu.lt, www.charakteris.info internetiniuose puslapiuose.

Antradienio ir trečiadienio rytai visada prasidėdavo kvapniai. Dalyviai tobulino įgūdžius pjaustant daržoves, lupant, skutant, plaunant daržoves. Šį mėnesį gaminome spagečius su bolonijos padažu, jugurto – vaisių salotas, belgiškus vaflius su mėlynių uogiene, šaltibarščius, karštus sumuštinius su pikantiška užtepėle. Daugeliui dalyvių maisto gamybos procesas patinka lygiai taip pat kaip ir susitvarkyti darbo vietą. Daugelyje veidų galima išvysti pasididžiavimą nuveiktu darbu bei rolės virtuvėje svarbos suvokimo džiaugsmą.

Penktadienio rytais mes skaitome knygas. Rugpjūčio penktadienius leidome klausydami Antuano De Saint Egziuperi „Mažojo princo“ ištraukų. Vienas iš dalyvių labai mėgsta komentuoti ir pabrėžti esminius žodžius. Po šių ištraukų dažniausiai išsirenkame norimą knygą, vieni stengiasi skaityti garsiai, kiti – nupiešti ką girdėjo ar ką mato.

Lankėmės LP „Express“ paštomate, mokėmės kaip reikia atsiimti gautą siuntą. Taip pat su dalyviais vykome į taromatą kur mokėmės priduoti tarą ir atsiimti gautus pinigus. Rugpjūtį dalyviai buvo kviečiami asmeninėms psichologo bei socialinio darbuotojo konsultacijoms.